Článek ve zpravodaji č. 2/2023


Vážení a milý spoluobčané,

V únoru uplynulo 100 dní od převzetí Města Nový Knín novým vedením  a tedy jakási doba hájení na seznámení se s úřadem a kontinuální pokračování ve vedení města a v rozpracovaných projektech. Ovšem místo toho nové vedení za tuto krátkou dobu stihlo provést zásadní kroky, tykající se chodu města, s kterými nemůžeme souhlasit.

Vzhledem k objektivitě uvádíme, že před uzávěrkou tohoto čísla zpravodaje byl starostovi, a v kopii zastupitelům, zaslán e-mail s žádostí o zodpovězení otázek k provedeným krokům radnice a dodání dokumentů k rozhodnutím učiněným vedením města. Z tohoto důvodu se v tuto chvíli omezíme pouze na obecný komentář.

Jedno z nejzásadnějších sdělení, které nové vedení vyslalo občanům našeho města, nastalo hned z počátku, kdy na se na dveřích starostovi kanceláře objevila koule, místo kliky. To je asi všeříkající vzkaz, který nové vedení občanům vyslalo a za své tak vzali předvolební sliby tří nyní spojených sdružení o spolupráci a otevřenosti radnice. Absence telefonního kontaktu na starostu i místostarostu na webu města a arogantní přístup nového vedení smutný obrázek jen dokresluje.

První zasedání zastupitelstva nenechalo nikoho na pochybách o tom, jak jsou nové síly rozdány a v jakém duchu se jednání nového veden povede. Před zastupitelstvem jsme nabízeli všem nově zvoleným zastupitelům pracovní schůzku k prvnímu zasedání. To však bylo odmítnuto a následující zasedání potom na základě toho probíhalo podle předem připraveného scénáře. Na tom by zase nebylo nic špatného, bylo dopředu jasné jak bude budoucí zastupitelstvo vypadat, kdyby součástí scénáře nebylo násobné navýšení odměn nejen zastupitelům, ale i předsedům a členům výborů a komisí. O tom, na kolik a kdo si z obecního rozpočtu přijde si povíme příště.

Druhé zasedání zastupitelstva mělo dva zásadní body, a to opět bylo předem jasné o výsledku hlasování. Jedním bylo zrušení městské policie a druhým rozpočet města na rok 2023.  Zrušení městské policie je zásadním krokem, které má své následky. Na otázku o zajištění agendy městské policie jsme se na zastupitelstvu odpovědi nedočkali a problémy způsobené jejím zrušením tak budeme muset zažít na vlastní kůži. Pro příklad město nemůže využívat kamerový systém, jehož provoz je zákonem svěřen městské policie. Mimochodem to byl jeden z důvodů, proč chtěla obec Mokrovraty uzavřít smlouvu o zajištění služeb městské policie, aby mohla provozovat pořízený kamerový systém. Dále v současné době není zajištěno měření rychlosti, které výrazně pomohlo k snížení rychlosti, veřejný pořádek v současné chvíli také není zajištěný a spoléhat se na policii státní se služebnou na Dobříši je dost naivní.  Právě státní policie velice oceňovala zřízení a fungování Městské policie Nový Knín a spolupráci s ní. Se zrušením tedy přišla o významného partnera při zajištění bezpečnosti Novoknínska. Vedení města se tak zásadní krok vůbec neobtěžovalo projednat ani s námi jako opozicí, ale ani s veřejností, ale arogantně si prosadilo svou bez ohledu na následky. Stejným způsobem postupovalo vedení města i s rozpočtem na rok 2023, kdy jeho návrh týden před zasedáním zastupitelstva zaslalo zastupitelům a bez jakéhokoli projednání opět silou osmi hlasů schválilo. Zřejmě je jasné, že vedení města o žádnou spolupráci nestojí a předvolební prohlášení byly pouze sliby pro voliče.

Více o uvedených a dalších krocích nového vedení města za tři měsíce jeho působení na radnici se dočtete na webových stránkách našeho sdružení  www.tradiceaprosperita.cz, na facebookovém profilu Tradice a Prosperita a v dalším čísle zpravodaje.

Přejeme Vám úspěšný začátek roku 2023


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *